Lite utöver de vanliga jobben

/

 

Gunghästen Pontus, tillverkad av en älskad morfar som gåva till ett barnbarn, tidigt 50-tal.

Flera generationer har lekt med den och tidens tand har gnagit på den så det var ett rejält behov av reparation. Men det är det fina med trä, allt går att fixa, så nu är den renoverad och klar för ytterligare en generation att glädjas åt. 

Altarringen i Kalix Kyrka

Det senaste, lite ovanliga, uppdraget jag fått var en nattvardsväska som var i stort behov av ny stoppning och klädsel. Lite "pillrigt" att skära till fördjupningar och sedan klä in kallskumsstoppningen, men det gick bra.

Detta var ett lite speciellt arbete. Fyra hemsnickrade stolar av mycket gammalt datum, med sitsar stoppade med halm och ryggarna dekormålade av en kär gammal anförvant. Uppdraget var att limma och stabilisera stolarna, måla med färg så lik den gamla som vanligt, men samtidigt bevara dekormålningen och slutligen stoppa om sitsarna och klä dom med ett vävt, vackert tyg.

Att klä om altarringen och två knäpallar i Morjärvs vackra gamla träkyrka var ett uppdrag som var lite av det ovanligare slaget.  

Totalt 98 sittplatser som skulle bytas stoppning och kläs om med broderad ODF-logga till Odd Fellows vackra lokaler i Luleå. Ett arbete som var ganska krävande inte minst med tanke på att jag arbetar ensammen, men desto roligare när det var levererat, monterat och klart

De fina broderierna på ryggstyckena gjordes av Fager Brodyr AB i Kalix. Du kan läsa mer om deras utbud här.

Två spegeldörrar (skafferidörrar från en gammal norrbottensgård) som skulle målas och smyckas med ett Överkalixmotiv...ett "pillrigt" men jättekul jobb. Enligt ägarinnan skulle de sedan bli "smycket" i hennes kök.